Tuesday, August 31, 2010

Saya Mahukan Kemerdekaan!

-Saya Mahukan Kemerdekaan!! Itulah yang bermain dalam benak jiwa saya sekarang.

*'Kenapa?Kan kita dah merdeka??yang ke-53 lagi tu....kan?kan?'

-Betul...Sebenarnya kita PERNAH merdeka...tapi,dalam diam,kita tak perasan yang kita dah dijajah semula..Perhatikan>>>>
'A picture can tell a thousand words'.Apatah lagi 'a few of pictures' kan?..(Istighfar dalam hati) ..Tak perlu diterangkan lagi,menggeletar tangan,berkecamuk fikiran semasa men'download' dan meng'upload' gambar-gambar tersebut....Sungguh perit lidah dan pena saya nak mengungkap realiti yang berlaku di sebalik gambar-gambar yang sekecil cuma ini.Hakikatnya..tanggungjawab kita sangat besar,untuk mengembalikan kemerdekaan yang pernah kita kecapi dulu,dan impian yang langit menggunung untuk melihat 'bi'ah solehah' di mana-mana sahaja kita pergi di bumi tercinta Malaysia ini.
*bi'ah solehah?:(http://nurazahfathirah.wordpress.com/biah-solehah/).

Perjuangan rakyat palestin.Walaupun dah terlalu banyak kisah dan ceritera benar yang kita dengar berkenaan perjuangan rakyat Palestin memperjuangkan hak mereka, jangan serik untuk menghayati dan mengikuti perkembangan mereka(http://palestinkini.info/).
Kita akan benar-benar menghayati erti kemerdekaan dari rakyat palestin. Mereka berjuang bermati-matian mempertahankan bangsa dan agama dalam serba amat kekurangan,namun di sini pula kita dalam zon selesa.terlalu alpa dengan nikmat aman ini..Malah, terlalu banyak nikmat di bumi Malaysia yang dinikmati dengan pelbagai aktiviti-mengundang-murka-Ilahi.

"Dan jika kamu berpaling tadah, maka Allah akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain daripada kamu dan kaum itu tidak seperti kamu.”
(Muhammad:38)

Jangan sampai terhantuk baru tengadah!


Sungguh!Saya amat sayangkan Malaysia,saya sayangkan rakyat-rakyatnya,saya sayangkan pembangunannya,saya sayangkan tanah tumpah darah saya ini..namun sayang kita bukan kerana bangsa semata-mata, namun sayang itu keranaNya,Rabbul Jalil..

Telah diriwayatkan bahawa ketika hijrah, Rasulullah s.a.w membisikkan rasa cinta Baginda kepada kota makkah,tempat tumpah darah Baginda dengan penuh perasaan iaitu ketika Baginda akan meninggalkan kota Makkah,baginda mengungkapkan kata-kata-berikut:


“Alangkah indahnya kamu bagiku wahai negeriku (Mekah), dan alangkah kasihnya daku kepadamu, seandainya tidak kerana aku diusir oleh kaumku untuk berpisah denganmu, maka demi sesungguhnya aku tidak akan memilih tempat kediamanku selain daripada kamu.”

Setelah mengucapkan kata-kata itu,maka Baginda terus melangkah keluar, yang dilakukan sebagai menunaikan satu perintah Allah SWT, yang antaranya terdapat dalam firman Allah SWT:

Wahai hamba-hambaKu yang beriman, sesungguhnya bumiKu adalah amat luas, maka sembahlah Aku sahaja.
(Al-Ankabut:56)

Ya Allah, lindungilah negaraku Malaysia dan seisinya daripada segala kecelakaan dan jauhilah kami dari sebarang perbuatan yang mengundang murkaMu. Semoga keamanan dan kesejahteraan ini terus kekal dalam keharmonian dan diserikan dengan kasih sayang perpaduan sesama rakyatnya.

Selamat Hari Kemerdekaan wahai Malaysia tercinta..Semoga rakyat Malaysia akan turut merdeka fizikal, jiwa, pemikiran dan nurani. Semoga kita dan generasi akan datang dapat tersenyum dengan kemerdekaan sebenar.
*Hari Malaysia=16 September

SALAM KEMERDEKAAN


MERENUNG,BERFIKIR,BERTINDAK DAN MELAKUKAN PERUBAHAN!

nota kaki:dah lama x dapat meng'update' blog ni,bersawang sungguh la...nampaknye terpaksa tukar style penulisan yang lebih ringkas supaya boleh sentiasa meng'update'..semoga istiqamah lepas ni,takbir!

No comments:

Post a Comment